Världens länder 
överens om hur de 
ska rädda klimatet

I lördags tog klimatmötet i Glasgow, Storbritannien slut. Då hade världens länder tillsammans bestämt hur de ska göra för att sluta släppa ut växthusgaser. Men många tycker att länderna inte gör tillräckligt.

Bland annat ska rika länder betala stora summor pengar till fattigare länder. Det är för att rika länder har bidragit mer till klimatkrisen, genom åren har de släppt ut mer växthusgaser. De fattiga länderna har smutsat ned mindre men de är de som först märker av hetare temperaturer, översvämningar och andra konsekvenser av den globala upphettningen. Egentligen lovade rika länder redan 2009 att hjälpa fattiga länder med nästan 900 miljarder kronor per år från år 2020. Nu lovade de igen att de ska hitta pengarna – och betala mer än vad det först var tänkt.

För första gången säger länderna också att kol och andra fossila bränslen är orsaken till klimatkrisen. Länderna sa också att de ska använda mindre kol. Många länder ville istället att alla på mötet skulle lova att sluta använda kol helt. Men Indien och Kina stoppade det från att hända. 

Nytt möte nästa år

En som inte är nöjd med besluten som togs på mötet är Greta Thunberg. 

”Här är en kort sammanfattning: Bla, bla, bla. Men det riktiga arbetet fortsätter utanför dessa salar. Och vi kommer aldrig att ge upp, någonsin”, skriver hon på Twitter.

Nu börjar arbetet med att komma fram till bättre saker på nästa möte. Det kommer att äga rum i Egypten om ett år. Då ska länderna också komma med nya och bättre mål för sitt klimatarbete. 

Världen har redan värmts upp 1,1 grader och utsläppen av växthusgaser ökar varje år istället för att minska.