”Du har lika stor rätt som vuxna att få din röst hörd”

Aleksandra Pogorzelska är redaktör på Rädda Planeten, som är Dagens ETC:s satsning på klimatjournalistik för barn.

Vad är Rädda Planeten? 

– Rädda Planeten är en journalistisk sajt för och med barn. Här kan du läsa artiklar och se videoreportage om klimat och miljö. Du får tips om vad du själv kan göra, men också hur vi kan jobba i grupp för att tillsammans ställa om samhället. Korta klimatnyheter hjälper dig att komma in i de vuxnas klimatdiskussioner. Allt material är gratis att ta del av, satsningen är till stor del finansierad av Dagens ETC:s läsare. Varje tisdag hittar du en del av sajtens texter i tryck i Dagens ETC.

Varför behöver barn egen klimatjournalistik? 

– Som barn har du lika stor rätt som vuxna att få din röst hörd. Men idag skriver media ganska lite om vad yngre barn tänker och tycker om klimatet. Det vill Rädda Planeten ändra på. 

– Olika undersökningar visar också att det är vanligt att äldre barn i Sverige känner klimatoro. Många säger att de inte har någon vuxen som de kan ställa sina frågor till eller prata om sina känslor kring klimatet med. Kanske är det så att vuxna inte vill skrämma barn, eller att de inte vet hur de kan hjälpa. De kanske inte sitter på faktan eller lösningarna. Vi hoppas att vår journalistik ska kunna bidra till att du som barn får den information du behöver, och att barn och vuxna hittar sätt att prata om klimat och miljö. 

Kan barn bidra till sajten? 

– Absolut! Vi tar gärna emot dina frågor eller tips på bra saker som du eller andra barn har gjort och som andra borde få höra om. Du kan också höra av dig om du vill vara med i vår testpanel eller bli vår juniorrreporter. Skriv till oss på hej@raddaplaneten.nu

Aleksandra Pogorzelska, redaktör på Rädda Planeten.