”Barn hinner sällan slita ut sina kläder”

3 frågor till Teres Arvidsson på Kiddo, en affär för begagnade barnkläder i Malmö.

Varför ska barn ha begagnade kläder? 

– Barn hinner sällan slita ut sina kläder innan de växt ur dem. På Kiddo vill vi börja märka våra kläder med en etikett där man kan rita ett streck för varje barn som har burit plagget. Det kan vara ett sätt att visa hur länge kläder kan fortsätta användas, om vi bara tar hand om dem på ett bra sätt.

Vilka tycker mest om er butik – barn eller vuxna? 

– Det är nog barn. Ibland kommer det in föräldrar och säger att de handlar second hand åt sina barn men inte åt sig själva. Ibland hör vi också om mammor som sparar barnkläder och de kläder de själva bar när de var gravida i olika skåp, förråd eller lager. Men vi vet inget om framtiden och när vi sparar många saker kan det bli svårt att hitta dem i vårt överflöd. Då kan det vara bättre att lämna in saker till försäljning på en affär som Kiddo, så kan många fler ha nytta av dem. 

Behöver världen mera nya kläder?

– Med tanke på hur mycket kläder vi får in varje vecka skulle jag säga nej. Det är bättre att vi tar hand om de kläder som redan finns och ger dem ett längre liv.

Bytt är bättre än nytt 

I Sverige köper vi väldigt mycket kläder. Varje år köper varje svensk ungefär 13 kilo kläder. Samtidigt gör vi oss av med 8 kilo kläder. I snitt bär vi varje klädesplagg sju gånger innan vi slänger det. För att minska trycket på miljön och klimatet behöver vi lära oss att använda plagg mycket längre än så. Om vi själva inte vill ha kläderna längre kan vi ge dem till kompisar eller secondhandbutiker, eller så kanske vi kan sy om kläder som vi har tröttnat på.