En hand håller i en rödstjärt framför en uppslagen fågelbok.

Så mår fåglarna när det blir varmare

När världen blir varmare kan du få se nya slags fåglar i Sverige.
Men högre temperaturer gör också att vissa fåglar kan få det svårare att hitta mat.
Ottenby fågelstation på Öland undersöker hur fåglarna mår när det blir varmare.
– Utan kunskap om fåglarna kan vi inte skydda dem, säger Magnus Hellström.

Samuel Holdar öppnar lövsångarens vingar som man öppnar en kortlek. Han tittar noga. Fjädrarnas färg ger honom en idé om fågels ålder. Sen blåser han försiktigt på fågelns mage. Dunet lyfter och Samuel Holdar kan se huden där under. Ju mer gula ytor som finns på magen, desto mer fett har fågeln samlat på sig.

– Det här är en ung lövsångare, bara någon månad gammal. Den har inte hunnit samla på sig det fett ännu som den behöver för att klara färden över Östersjön, Medelhavet och Saharaöknen. Fettet är bränsle som hjälper den att klara långa resor, säger Magnus Hellström. Han är chef på Ottenby fågelstation och han hjälper Samuel Holdar att undersöka lövsångaren.

En man blåser på en lövsångares mage.
Samuel Holdar blåser på en lövsångare. Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel. Den väger bara 10 gram, lika mycket som en godisklubba. Bild Aleksandra Pogorzelska

På Ottenby fågelstation har man fångat in och mätt fåglar utan paus sedan 1946. Forskarna på Ottenby känner inte till någon annan plats i världen där man har undersökt fåglar under så lång tid utan paus.

För att göra det lättare att väga fåglarna lägger Samuel Holdar och andra som hjälper till på stationen dem med huvudet nedåt i olika tuber. För att väga en sparvhök används ett tomt Pringles-rör.

Märkt med ring

Efter undersökningen blir fågeln märkt med en ring. På ringen står det ett nummer och adressen till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

En liten ring i metall med texten "Riksmuseet Stockholm".
Så här ser en fågelring ut. På den står ett unikt nummer och ”Riksmuseet Stockholm”.

I Ottenby på Ölands södra udde har människor sett fler slags fåglar än på någon annan plats i Sverige. Här passar fåglar på att vila under sina resor till och från Sverige. Många bygger också bo och ruvar sina ungar i Ottenby. Nedanför stationen breder sandstränder, strandängar, skär och lövskogar ut sig. De blir som ett BB för många olika slags fåglar.

– Vi vet mycket om de vanligaste fåglarna men det finns många gåtor kring de mer sällsynta arterna. Varje år fångar vi in fåglar under samma klockslag och vi håller efter vår trädgård så att den ser likadan ut år för år. Då får vi bra data och kan jämföra över tid, säger Magnus Hellström.

Det händer att Ottenby fångar en fågel som de redan tidigare har märkt. Ibland får de veta att en annan fågelstation har fångat en fågel med deras ring. Allmänheten kan också hjälpa till.

– Om du hittar en fågelring i naturen ska du kontakta Naturhistoriska eller skicka den till adressen som står på ringen, säger Magnus Hellström.

Vissa fåglar kan flyga nästan lika högt som flygplan

Trastsångaren är en brun och vit sångfågel. Den är mellan 16 och 20 cm lång, ungefär lika lång som en banan. Den väger runt 30 gram, lika mycket som tio gummibjörnar. På sommaren bor den i bland annat Sverige, inför vintern flyttar den till tropiska Afrika. Det är en resa på cirka 7 000 kilometer som trastsångaren gör två gånger om året. Nu har fågelforskare från Lunds universitet upptäckt att resan ibland kan gå sex kilometer över marken.

Forskarna satte sändare – ett slags små datorer – på trastsångare som de hittade nära Lund. 

Fåglarna flyger oftast på natten och vilar på dagen. Men när de korsar hav eller öken kan de fortsätta flyga under dagen. Då går de ofta upp på högre höjder. Forskarna tror att fåglarna vill ha det svalare när de flyger.

Flygbild över Ottenby fågelstation, på en udde med en fyr och ett par hus i mitten.
Ottenby fågelstation på Öland. Bild Ottenby fågelstation

Fåglarna kommer tidigare

– När vi får tillbaka information kan vi lära oss mycket om var fåglarna lever på vintern, var de häckar och vilka vägar de tar för att komma norrut och söderut. Vi lär oss hur gamla de kan bli, hur snabbt de rör sig och kanske andra saker.

Forskarna på Ottenby fågelstation vill till exempel veta hur fåglarna mår när klimatet blir varmare. De har märkt att många fåglar kommer tidigare till Sverige på våren.

– Svarthättan är ett bra exempel. För 40 år sedan flög de flesta svarthättor till Afrika på hösten. Men nu klarar många att övervintra i södra och västra Europa. Och då behöver de inte flyga lika långt på våren. Då kan de komma tidigare till Ottenby, säger Magnus Hellström.

Sverige har också fått nya fågelarter.

– Tidigare behövde vi åka till andra länder för att se ägrett-häger, trädgårdsträdkrypare och svarthakad buskskvätta men nu häckar de i Sverige, säger Magnus Hellström.

Nu kan du se många fåglar i naturen! 

I fågelvärlden är vår och höst mycket roligare än sommar. På sommaren tar fåglar hand om sina ungar och då blir de lite hemliga och tysta. Därför håller ringmärkningen på Ottenby station på från 15 mars till 15 juni och från 25 juli till 15 november. Det är då fåglarna reser och det är störst chans att se dem. Mest fart på fågelstationen brukar det vara i slutet av september och oktober, när kungsfåglar och rödhakar flyger söderut. 

Är det bra eller dåligt för fåglarna att klimatet blir varmare?

– Vi vet inte så mycket om vad det betyder för fåglarna på längre sikt. Men vanligtvis är det inte bra med snabba förändringar i naturen.

En man i grå tröja håller en småfågel i benen..
Magnus Hellström med en törnskata. Bild Aleksandra Pogorzelska

Måste veta för att skydda

Magnus Hellström säger att forskare i Nederländerna har sett att svartvita flugsnappare får problem i det varmare klimatet. De insekter som ska föda flugsnapparnas ungar kläcks nuförtiden tidigare än flugsnapparna. Svartvita flugsnappare får då svårt att hitta mat till sina ungar. Många dör av svält. 

– Det är en av få saker vi vet om vad som händer med fåglar när klimatet blir varmare. Men vi behöver veta mera. Utan kunskap om fåglarna kan vi inte skydda dem.

Vad har du får tips till barn och unga som gillar fåglar?

– Fortsätt gilla dem! De ­kommer att trollbinda dig under resten av ditt liv. De är vackra och spännande att se på och du vet aldrig vad du kommer att få se under dagen. Varje gång som du går ut är en ny dag med nya erfarenheter. En bra sak med fåglar är att var du än är kan du upptäcka nya fåglar. Du hittar dem i städer, du hittar dem över havet, i skogen, i fjällen, överallt. Och ju mer du lär dig, desto mer förstår du att vi inte vet så mycket om fåglar.

Vad betyder orden?

Art
Inga djur eller växter är precis likadana men när två varelser liknar varandra väldigt mycket säger vi att de är från samma art. Talgoxe är en fågelart, skata en annan. 

Häcka
När fåglarna bygger bo och lägger sina ägg. 

Ottenby fågelstation i siffror

75
Så många år fyller Ottenby fågelstation i år. Här har man fångat in och mätt fåglar utan paus sedan 1946. Forskarna på Ottenby känner inte till någon annan plats i världen där man har mätt fåglar under så lång tid utan paus. 

399
Så många olika arter har hittats på Ottenby fågelstation hittills. Hur många slags fåglar känner du till? 

25 000
Så många fåglar ungefär får en ring varje år på Ottenby fågelstation. År 2020 var det hela 30 000.

1,3 miljoner
Så många fåglar har fått en ring sedan stationen öppnade år 1946.