Kan en gigantisk dammsugare rädda jorden?

För dig som är barn idag har världen blivit varmare nästan varje år som du har levt. Utsläppen behöver snabbt minska, annars kan det bli riktigt farligt. En jättestor dammsugare som tar bort onödiga gaser ur luften – kan det vara något som hjälper klimatet?

Det är bråttom att rädda klimatet. Det säger forskare från FN:s klimatpanel IPCC. I en ny rapport har forskarna sammanställt fakta från 18 000 olika studier. 

Vissa saker funkar bra, enligt IPCC. I vissa länder minskar utsläppen av skadliga växthusgaser. Solceller och vindsnurror har också blivit mycket billigare. Forskarna säger att det idag finns många sätt att minska användningen av kol, olja och gas. 

Samtidigt går det för långsamt att ställa om. Politiker vill eller vågar inte skärpa reglerna för kol-, gas- och oljebolag. Utsläppen av koldioxid och andra klimatdåliga gaser fortsätter.

Måste minska om tre år

För några år sedan lovade politikerna att jorden inte ska få bli mer än två grader varmare. Helst ska temperaturen inte stiga mer än en och en halv grad. Det är för att högre temperaturer kan vara väldigt farliga. 

Nu säger forskarna att utsläppen behöver börja minska senast om tre år om de här löftena ska hållas. De säger också att om vi inte kan minska utsläppen väldigt snabbt, ja då kan vi till exempel prova att suga upp koldioxid från luften. 

Det kan man göra på olika sätt. Det enklaste är genom att plantera mer skog. Träden behöver koldioxid för att växa, det är en del av deras ”mat”. 

Det går också att sätta upp olika filter vid skorstenarna på fabriker som fångar in koldioxid från röken. En annan idé är stora dammsugare som fångar in koldioxid direkt från luften och sedan lagrar den på olika ställen under marken eller havsbotten. 

Dyr teknik

Tekniken finns, men används än så länge väldigt lite. Det är för dyrt och krångligt att göra så i stor skala, i alla fall idag – särskilt om man jämför med kostnaden för sol- och vindenergi. I Sverige har bara tre företag planer på att fånga in koldioxid vid skorstenen och inget har ännu kommit igång. 

Den största ”dammsugaren” finns idag på Island. Den kan suga bort 4 000 ton koldioxid från atmosfären varje år och göra dem till sten. Det är mycket mindre än de 33 000 000 000 ton som världen släppte ut år 2021, och det är ännu dyrare än att fånga koldioxid vid skorstenen, faktiskt sju gånger dyrare. Bara en väldigt liten del av luften består av koldioxid (0,4 promille) och därför krävs det väldigt mycket energi att fånga in de här partiklarna.

Därför är den rimliga strategin nu att försöka minska utsläppen så mycket som möjligt, men också utveckla tekniken.

Varför blir jorden varmare?

Runt om vår planet finns vår atmosfär. Det är ungefär som en filt som gör att en del av solens varma strålar stannar kvar på jorden. Solen gör att människor, växter och djur kan leva och må bra.

Men när bilar, flygplan och fabriker släpper ut avgaser så blir filten tjockare. Då blir det varmare på jorden. Jorden får feber och mår dåligt, precis som du när du blir sjuk.

När det blir varmare på jorden får vi mer ”knasigt väder”, till exempel starkare stormar, mer regn, skogsbränder och heta somrar. Människor mår dåligt och djuren kan få svårt att hitta platser att bo på och mat att äta.

Därför jobbar många med att få bort de här avgaserna. Politiker har lovat att jorden inte ska bli mer än två grader varmare.

Vad är FN och IPCC?

FN står för Förenta nationerna. Det är en organisation där nästan alla länder är med och pratar om saker som är viktiga för hela jorden. 

Klimatpanelen IPCC är den del av FN som jobbar med klimathotet. Här ingår klimatexperter från världens alla länder. En del av deras jobb är att läsa all ny forskning om klimatet, sen gör de en sammanfattning. Där står det som är viktigast att veta. Då kan alla ha koll på den kunskap som finns om klimatet – utan att själva behöva läsa studier.