Det pratas om elbilar i Sverige. Flera politiker har sagt att de som bor på landet inte har råd med elbil, och att bensin och diesel måste bli billigare.
Albin, 13, och Alma, 9, tycker annorlunda. Deras familj äger flera elbilar. Elräkningen håller de nere med hjälp av solceller – som står bland annat mitt i pulkabacken.
Albin, 13, planerar familjens elbilssemester
Albin, 13, och Alma, 9, bor i Brunskog utanför Arvika i Värmland. De tycker om att bo på landet.
– Här är det inte lika mycket ljud från bilar, och det är inte så ljust när man ska sova. Och så tycker jag om att leka i skogen, säger Alma.
I skogen känner hon sig trygg. Albin säger att han tänker mycket på klimatet.
– Mest tänker jag på hur vi kan lösa olika problem. När jag var liten tänkte jag att man kunde stänga in koldioxid* i ett hus och låta en massa växter växa där. Då skulle de, när de växer, ta upp all koldioxid. Men sen kom jag på att växter inte kan bo i ett låst hus. De behöver också solljus.
Batterier och solceller
Fem minuter från barnens hus bor deras mormor och morfar.
De har också många idéer på vad man kan göra för planeten.
Mormor Monica odlar sina egna grönsaker och blommor. För att de ska trivas bättre gör hon egen biokol*, som hon blandar in i jorden. Monica köper inga nya kläder.
Och så har hon och morfar Hasse solpaneler på sin gräsmatta. Med hjälp av dem skapar de den energi som de använder i hemmet, till sin elbil och en pump som levererar vatten till grönsaksodlingarna. Det är den enda energi som finns i huset, som är en gammal sommarstuga dit elnätet inte når. Det skulle kosta väldigt mycket pengar att dra dit el. Det var billigare att sätta upp solpaneler.
– Vi gör vår egen energi, i alla fall nio månader om året, säger morfar Hasse.
Vad händer när det är mulet och mörkt? Ja, då får de istället energi från batterier, som lagrar energi från solen.
– Så klarar vi oss ungefär en en vecka, säger Hasse.
I värsta fall har de också ett elverk, det vill säga en motor som går på bensin.
Hasse säger att när man bor på landet blir man bra på att göra saker. Monica säger att hon är glad att barnbarnen växer upp och ser hur mycket olika saker man kan göra.
Dags för s(k)olceller?
Albin har nya idéer för att rädda planeten.
– Man kan ha elspår längs vägarna. Ungefär som tågräls fast för elbilar. Då skulle man slippa stanna för att ladda sin bil om man är på en lång resa. Och så vill jag att vi sätter upp solceller på min skola. Vi har ett jättestort tak, så vi skulle kunna skapa all den energi vi behöver.
Albin skriver också brev till politiker för att få dem att göra mer för klimatet. Och så gillar han att prata om miljövänliga energikällor.
– Vi pratade om det i skolan, men det blev rast innan jag hann prata klart.
Och så planerar han en resa som familjen ska göra i sommar. Han har börjat läsa franska, så nu ska familjen åka till Paris – med elbil.
– Vi behöver ladda bilen tolv gånger för att komma dit. Först i Grums, sedan i Kungälv….
Skogsbrand blev startskott
Vad säger då familjen om att politiker tycker att det är för svårt att ha elbil på landet? Barnens mamma jobbar i Arvika, deras pappa pendlar till Karlstad. Det är åt två olika håll från Brunskog. Därför har föräldrarna varsin elbil.
– Ska man åka klimatvänligt här på landet så är det elbil som gäller. Det finns ju nästan inga bussar, säger Emma, mamma till Albin och Alma.
Hon säger att de köpte sin första elbil 2018, strax efter den heta sommaren när mycket skog i Sverige brann.
– Det var en ögonöppnare. Vi hade pratat om en elbil redan tidigare men tyckte att det verkade dyrt. Men då kom vi på att vi måste göra det. Och det blev faktiskt inte dyrare i längden. En elbil kan vara dyrare i början, fast det beror lite på vilken bil man jämför med. Sedan bor vi på landet – och livet är billigare här än om vi skulle bo i stan.
Familjen har också kommit på en lösning för att spara in på elräkningen.
De har också satt upp solceller utanför sitt hus.
– Mitt i vår pulkabacke, säger Alma.
– Ja, det är tur att ni är så stora nu att ni kan svänga lite, säger Emma.
Till skillnad från mormor och morfar så är familjen uppkopplad till elnätet. Det betyder att de kan sälja den el de inte behöver.
– Det är nästan enklare att ha elbil på landet, säger Albin.
Vad betyder orden?
Koldioxid – en gas som är farlig för klimatet. Koldioxid frigörs bland annat av bilar och flygplan som drivs av fossila bränslen, som bensin och diesel.
Hur funkar solenergi?
I solpaneler finns det kisel. Det är ett grundämne som reagerar med solstrålar. De flyttar det på sig och då kan man få solenergi. Man får energi också när det är molnigt för också då kommer solstrålar, fast inte lika mycket.
Vad är biokol?
Det är att man lägger ved i ugnen och låter det brinna utan syre. Koldioxid lagras i träd och växter. När man sen eldar upp dem igen så kommer koldioxid ut i luften igen. Men om de brinner utan syre så kommer det inte ut i luften. Om du sen gräver ned det eller använder det i dina odlingar är det fullt av kol som växterna vill ha för att växa bra.