Rädda Planeten träffar Greta Thunberg utanför riksdagen i Stockholm. Idag är det tre år sedan hon började sin strejk. Hon tänker inte sluta.
– I framtiden kommer jag att titta tillbaka och vara stolt över mig själv att jag sa ifrån och försökte göra någonting.
”Det är lång väg kvar nu – men vi fortsätter”
För tre år sedan var Greta Thunberg 15 år. Hon var orolig för klimatet och hon tyckte att politikerna inte gjorde tillräckligt i frågan.
Det var måndag den 20 augusti och skolan skulle börja för terminen. Men istället för att gå till skolan gick Greta till riksdagen. Med sig hade hon en skylt. På den stod det ”Skolstrejk för klimatet”.
Några veckor senare – den 9 september – var det val i Sverige. När det är val får vuxna rösta på vem de tycker ska styra landet. De politiker som väljs jobbar sedan från riksdagen.
”Skiter i min framtid”
Greta tyckte att politiker pratade för lite om klimatfrågan inför valet. Hon ville få dem att prata om klimatet, och hon hade en idé.
I Sverige finns det en lag som säger att barn måste gå i skolan. Det kallas skolplikt och det är politikerna i riksdagen som har bestämt om den. Nu bröt Greta mot politikernas regler och satte sig utanför deras kontor.
”Vi barn gör ju oftast inte som ni säger åt oss att göra, vi gör som ni gör. Och eftersom ni vuxna skiter i min framtid, så gör jag det med”, skrev Greta på sin Twitter.
”Jag skolstrejkar för klimatet fram till valdagen.”
Prata med föräldrar
Gretas strejk väckte mycket intresse. Många satte sig bredvid henne för att visa att de höll med. Andra tyckte att hon skulle gå till skolan. Några var elaka mot henne.
Det gick tre veckor, det blev val, Gretas strejk tog slut. Men redan dagen efter sa hon att hon skulle fortsätta, fast nu bara på fredagar.
Det har blivit många strejker sedan dess. (Längst ned på sidan ser du exempel på det.)
Rädda Planeten gick till riksdagen och pratade med Greta.
Nu har du strejkat i hela tre år – vad säger du om det?
– Jag vet inte. I början tänkte jag att jag kommer att sitta här i tre veckor och sedan kommer jag att sluta. Men så fortsatte jag. Jag tänkte: jag kommer att få sitta här i många, många år. Det är lång väg kvar men vi fortsätter.
”Nu är jag helt övertygad om att barn kan påverka samhället.”
Greta Thunberg
Vad har du för råd till barn och unga som vill göra skillnad för klimatet?
– Det är väldigt svårt, eftersom klimatet är så komplicerat och så stort. Det är svårt att veta var man ska börja. Det enklaste är att börja smått. Jag började hemma med att släcka lampor och dra ur kontakter för att spara ström. Sedan gjorde jag mer och mer.
Som att prata med sina föräldrar och försöka få dem att göra mer för klimatet.
– Jag började att berätta för min familj hur det stod till. Jag berättade om allt jag läste för att försöka övertyga dem. Jag sa: Varför tänker du inte på klimatet? Vi borde tänka mer på klimatet.
”Kan bli dålig stämning”
När Greta var yngre var hon mest med sina föräldrar och syster. Men när hon började skolstrejka träffade hon många barn och unga som liksom hon var oroliga för klimatet.
– Du kan också bli aktiv inom rörelser som Fridays for future, skolstrejksrörelsen. Du kan gå med i en massa andra organisationer också. Då får du en stor möjlighet att lära sig och påverka människor runt omkring dig.
Du säger att det är viktigt att prata om klimatet, men ibland kan det bli dålig stämning. Hur pratar du med dem som inte vill prata om klimatet?
– Det kan bli väldigt dålig stämning när man börjar prata om klimat. Jag har förstört stämningen väldigt många gånger. Jag antar att jag bara tänkte att klimatet är så mycket viktigare så jag kunde stå ut med det. Men jag förstår att många kanske tänker annorlunda.
Greta säger att hon försöker tänka framåt i tiden.
– I framtiden kommer jag att titta tillbaka och vara stolt över mig själv att jag försökte säga ifrån och försökte göra någonting.
Det är också viktigt att läsa på om klimatet, för barn och unga får inte lära sig tillräckligt om klimatfrågan i skolan, tycker Greta.
– Skolan idag lär ut grunderna: att klimatet värms upp på grund av att människor släpper ut växthusgaser och det blir varmare, det blir extremväder. Och inte mer än så. Därför förstår vi inte alls hur stor och viktig klimatfrågan faktiskt är. Det måste verkligen ändras.
Om du är ett barn som är oroligt för klimatet, men du känner ingen annan som är det? Hur gör du då?
– Det var som jag var när jag började skolstrejka. Jag kände nästan ingen som brydde sig om klimatet på det sättet. Så jag gjorde det själv. Det borde inte vara så. Men jag förstår att det är för många så situationen ser ut.
– Du kan alltid försöka få med sig folk från din skola, din klass eller din familj, och så kan du gå ut en fredag och protestera med en skylt och lägga ut på sociala medier. Om du använder en hashtag så kan vi se det, och så kan vi hjälpa dig.
Kan barn påverka samhället?
– För några år sedan hade jag nog inte trott att barn kunde påverka samhället men nu är jag helt övertygad om att barn kan påverka samhället. Barn har väldigt ofta påverkat samhället, på sätt som man kanske inte tror eller ser.
– Till exempel Fridays for future, skolstrejksrörelsen, skapades av ett barn. Först var det en person och sen inom bara några månader var det miljontals människor över hela världen som var med i den rörelsen. Så det går verkligen att påverka.