Nu ska havssköldpaddan från Smögen undersökas

I början av januari dök en stor havssköldpadda upp på stranden på Smögen (en ö som ligger i västra Sverige). Tyvärr var den död när den hittades. Forskare bad människor om hjälp med att ta den till en säker plats innan vågorna förde den iväg. Rädda Planeten frågade Magnus Gelang, som jobbar på Göteborgs naturhistoriska museum, om vad som hände sedan.

Hur är läget med sköldpaddan? 

– Den ligger just nu i vårt frysrum och väntar på att vi och andra forskare ska undersöka den. Först ska veterinärer på Statens Veterinärmedicinska Anstalt undersöka varför den dog. Sen ska vi ta våra prover som kan användas för forskning på olika sätt. På så vis kan den bidra till att vi lär oss mer om dessa fantastiska djur och om världshaven, men också om hur vi kan skydda dem. Skelettet och ryggskölden ska vi spara i våra vetenskapliga samlingar. 

Varför är det viktigt att spara den, den är ju död? 

– I framtiden kan det dyka upp fler frågor och nya tekniker. Idag undersöker vi djur och natur från 1700- och 1800-talet med hjälp av genteknik. Det hade man inte en aning om när man tog hand om djur och natur då, med samma noggrannhet som vi kommer ta hand om sköldpaddan idag.

Har ni gett den ett namn? 

– Nej det har vi inte, och det gör vi inte heller. Däremot har djur vi tar in från till exempel djurparker namn när de kommer till oss, alligatorn Smilet och lejonet Simba är exempel på detta. Det vetenskapliga namnet på havssköldpaddan är Caretta caretta, som på svenska bliroäkta karettsköldpadda. 

Hur kan den vara oäkta? 

– Ja, det är ett litet olyckligt namn, den är ju självklart inte mindre äkta än någon annan sköldpadda. Det är för att det finns en annan havssköldpadda som kallats karett på svenska sedan länge. Därav blev det svenska namnet på den nya sköldpaddan oäkta (eller falsk) karettsköldpadda, lite bakvänt kan man tycka…

Hur har den hamnat i svenska vatten? Kan det bero på att haven blir varmare? 

– Det kan ha en koppling till klimatförändringar, men det går inte att säga något utifrån en enda havssköldpadda. Vi får undersöka om det gjorts några andra fynd i andra länder i nordsjöområdet, då kanske det går att se en trend.

Oäkta karettsköldpadda

Oäkta karettsköldpadda eller falsk karettsköldpaddaCaretta caretta, kan bli upp till 50 år gammal. 

Som vuxen är den mellan 78 och 115 cm lång – sköldpaddan som hittades på Smögen var bara 60 cm lång. 

Den lever på musslor, räkor, havstulpaner, sjögurkor, maneter och tvättsvampar och kan ibland även äta sjögräs.

Nästan alla, eller mer än 8 av 10, karettsköldpaddor är honor. Det är för att det kläcks allt färre hanar när temperaturen i havet stiger. År 2100 tror forskare att det riskerar att inte kläckas några hanar alls. Då kan arten dö ut.