Oscar Stembridge: ”Vi måste göra det vi kan”

Han började spela piano som femåring och fick kontrakt med ett skivbolag när han var elva. Nu har artisten och klimataktivisten Oscar Stembridge, nyss fyllda 14, släppt sin senaste låt. 
– Den handlar om politiker och vuxna som inte tar sitt ansvar för klimatet.

I höstas ordnade skolstrejksrörelsen Fridays for Future en stor konsert i Stockholm. Den hette ”Climate Live”. Klimataktivisterna tycker att musik är ett bra sätt att få folk att prata om klimatet. Ett tiotal svenska artister uppträdde och en av dem var Oscar Stembrigde. Han sjöng låten ”We march”, som betyder ”Vi marscherar” på svenska. 

– ”We march” är den första klimatlåten jag skrev, säger Oscar Stembridge till Rädda Planeten under ett besök i Stockholm. 

– Den handlar om Fridays for Future och om att skolstrejka för klimatet. Jag blev inspirerad av Greta Thunberg att skriva den. Hon håller tal för att berätta om vad som händer med klimatet så jag tänkte att jag kan göra samma sak, fast med musik.

Oscar Stembridge har spelat ”We March” på demonstrationer i Danmark, Malmö och så i Stockholm. Nu har han släppt en annan låt på samma ämne. Den heter ”Don’t Lie to Me”, eller ”Ljug inte för mig”.

– Den handlar om att politiker och vuxna som inte säger hur det är. De bara låtsas som att allt är okej och kommer att lösa sig. Men om vi sopar dåliga grejer under mattan finns de fortfarande kvar där, bara att vi inte ser dem, säger Oscar Stembridge. 

Är du arg på politiker?

– Typ ja, de har inte tagit sitt ansvar och de har inte lyssnat till det vi har sagt åt dem att de behöver göra. De bara låtsas som ingenting – och fortsätter att göra ingenting. 

Oscar Stembrigde skolstrejkar ofta på fredagar – oftast i Malmö, som ligger nära där han bor i Skåne.

– När jag umgås med andra klimataktivister känner jag att vi har mycket att snacka om. Det är mycket om klimatet, men också om strejker och konserter och hur vi kan göra med dem.

Barn har tagit ett stort ansvar för att lyfta klimatfrågan. Vad tycker du om det? 

– Vi ska egentligen inte behöva ta ansvar och strejka varje fredag för att få ett bättre klimat. Det är egentligen politikerna som ska fixa det åt oss. Men när de inte lyssnar eller gör något så får vi strejka. Man blir arg, fast vi gör det för något gott. 

Han hoppas att både barn och vuxna som lyssnar till hans musik ska känna att de vill göra något för klimatet. 

– Vi måste alla göra det vi kan. Som barn kan du strejka varje fredag eller göra något annat. Du kan till exempel prata med vuxna om klimatet.

Hur är det att prata med vuxna om klimatet?

– Det är inte lätt, men det är heller inte svårt. Ibland kan det vara så att de inte lyssnar, men för det mesta lyssnar de och tar åt sig. 

Så det är värt att prova?

– Ja! Ni som läser det här, ni borde prata med era föräldrar och era lärare eller vuxna som ni litar på. Det är väldigt viktigt att snacka om klimatet. Och så någon gång kan ni kanske äta vego. 

Är du själv vegetarian? 

– Ja, i slutet av 2018 så tänkte jag att nu tänker jag inte äta kött, jag ska äta vegetariskt. Och faktiskt, det är jättegott, men också väldigt bra för planeten. Mina favoriträtter är tacos och indisk mat med tofu. 

Oscar Stembridge

… fyllde nyligen 14 år
… bor i ett hus vid havet i Skåne
… bor tillsammans med sin mamma, pappa och två småsystrar, samt hund
… kan spela piano, trummor, ukelele och gitarr

Oscars klimatlåtar

… ”Don’t Lie to Me” är den första av fem låtar på en skiva som släpps under våren. Den kommer att heta ”13” och handlar om livet som 13-åring. 

… Oscar Stembridge sjunger på både svenska och engelska. Hans pappa är engelsman så engelska är ett språk han pratar hemma. 

… En del av pengarna som Oscar Stembridge får när folk lyssnar på ”We March” och ”Don’t Lie To Me” går till organisationer som kämpar för klimat och miljö.