Ellis mamma bryter mot lagen – för att rädda klimatet

I somras kedjade Ellis mamma fast sig med andra mammor i en blockad*. Tillsammans stoppade de vägtrafiken på en stor gata i Oslo.
Ellis vill inte att hans mamma hamnar i fängelse. Men han tycker att det är bra att ha en mamma som är aktiv för klimatet.
– Jag känner mig trygg med att mamma är klimataktivist. Jag känner att jag inte behöver göra en massa själv.

Ellis Lööv är tio år. Han bor i Malmö tillsammans med sina mammor Anna och Sara och lillebror Lovi, som är fem.

När Ellis var yngre kunde han bli väldigt orolig för klimatet. Han var rädd för att jorden skulle gå under. Men det blev bättre när han fick lära sig fakta i skolan.

– Nu vet jag mer om vad det är som händer.

Ellis och hans mamma Sara bor i Malmö. Sara är klimataktivist. – Det är bra – så länge du inte hamnar i fängelse, säger Ellis. Foto: Adam Sundman

Det är också något annat som Ellis tror har hjälpt honom.

Hemma försöker de leva på ett sätt som inte skadar klimatet för mycket. De köper ekologisk mat* och äter nästan aldrig kött. Kläderna de bär har de handlat på second hand*. De flyger inte. 

Och så åkte Ellis mamma Sara i somras till Norge. Tillammans med en annan mamma blockerade hon gator i Oslo. Norge pumpar upp olja från havets botten, sen säljer de oljan. Därför är Norge ett rikt land. Men utsläppen från oljan drabbar människor i alla länder. Mammorna ville visa att de tycker att Norge gör fel. Därför åkte de till Oslo – och stoppade trafiken. 

– Politiker kanske lyssnar till en mamma, säger Sara. 

Sara förklarar att hon inte gillar att stoppa trafik och att hon inte vill skapa problem för dem som kör. Men att man ibland, när något är riktigt, riktigt fel och varken politiker eller andra människor gör tillräckligt, kan behöva göra så för att skapa förändring. 

– Men då får man vara beredd att ta sitt straff om man gör något som inte är tillåtet, säger Sara. 

Själv fick hon böter på drygt 10 000 kronor.

Sara tror att det är viktigt att visa för barnen att vuxna gör saker för klimatet. – Jag försöker skapa en bubbla runt Ellis. Foto: Adam Sundman

Att prata klimat

Ibland kan det vara svårt att veta hur man ska prata om klimatet med sin familj. Tänk om barn blir oroliga om de får veta vad som händer? Vuxna kan bli ledsna när de hör barn prata om isar som smälter och skogar som brinner. Vuxna kan skämmas när barn är arga på vuxna som har ställt till det. 

Ellis tänker redan på att hans barn kommer att leva i en hetare värld. Han vet att delar av Malmö, staden som han bor i, längre fram kan hamna under vatten när isar smälter och havet stiger. 

Är det läskigt att mamma låser fast sig i saker? 

– Nej, säger Ellis.

– Jag vill inte att du ska åka bort. Men jag tycker det är bra. Så länge du inte hamnar i fängelse. 

– Det har jag lovat att jag inte ska, säger Sara. 

Sara säger att Ellis inte alltid vill prata om klimatet hemma.

– Och då gör vi inte det. Men ibland är du lite nyfiken. Och ibland tror jag att du inte lyssnar, men sen hör jag att du har plockat upp saker, säger Sara. 

– Ja, ibland vill jag inte alls veta, och ibland blir jag lite rädd men jag lyssnar ändå, säger Ellis. 

Ellis och hans kompisar startat en klimatklubb på skolan där de går. Ibland går de på stan och klistrar upp plakat de gjort med budskap om klimatet. Foto: Adam Sundman

Viktigt att göra saker

Sara tror att det är viktigt att visa för barnen att vuxna gör saker för klimatet. 

– Jag försöker skapa en bubbla runt Ellis. Jag för in många vuxna i ditt liv som agerar. Så du får känslan av att det är många som bryr sig. 

Ibland sägs det att barn kan bli oroliga om vuxna agerar. Vad tror du om det? 

– Jag tror inte att det stämmer. Det gör inte barn mer oroliga, barn blir tryggare om de ser att de inte måste ta ansvaret själva. 

Sara säger att hon inte vill pressa Ellis till att göra saker för klimatet. 

– Jag vill att Ellis ska få vara barn så länge det går. 

– Men jag vill göra det ändå, säger Ellis. 

Han har sagt nej till att skolstrejka på fredagar.

– Nej, då har jag skola. Jag vill gå i skolan, det är viktigt och jag vill ha en riktigt bra utbildning. Och så tycker jag att det är roligt i skolan. 

”Har inte tid att vara rädd”

Istället har Ellis och hans kompisar startat en klimatklubb på skolan där de går. De plockar skräp på skolgården och demonstrerar för klimatet på rasterna. 

– Vi leker och så gör vi saker för klimatet. Jag har inte tid att vara rädd, säger Ellis. 

Ellis och hans kompisar delar ut flygblad om klimatet. Foto: Adam Sundman

Vad betyder orden?

blockad – ett sätt att demonstrera där man stoppar till exempel människor, bilar eller saker från att ta sig fram. 

ekologisk mat – råvaror som har framställts på ett sätt som är bättre för både miljön och djuren än traditionellt jordbruk.

second hand – saker som köps begagnade.

Tips för att prata om klimatet

Ställa enkla, öppna frågor till varandra. Som: hur tänker du kring klimatet? Hur känns det att jag gör det jag gör? Vad kan vi som familj göra tillsammans?