Gammal MC-klubb blev barnens trädgård

I många delar av Malmö finns det många hus men desto färre träd eller gröna parker. Men det går att ändra på. Rädda Planeten besöker Naturmolnet, en gemensam trädgård som blev till på en övergiven tomt*.

Här låg en gång ett hus som Hells Angels köpte. Hells Angels är en klubb för människor som åker motorcykel. Vissa av dem som var med i klubben var kriminella*, de stal saker och gjorde annat man inte får göra. En dag la någon en bomb här. Det small till och sen fick huset rivas. Kvar blev bara en bit mark där folk parkerade bilar, lät sina hundar bajsa eller slängde skräp. Det såg rätt läskigt ut och det kändes otryggt för barnen som gick i skolan precis bredvid. Så var det i nästan 24 år. 

Till slut fick föreningen Växtvärket till uppgift att göra något bra med platsen.

Växtvärket vill lära barn att det går att odla på många platser, till exempel tak och väggar. Foto: Adam Sundman

– Vi ville skapa en grannskapsträdgård* där barn kan leka och lära sig att odla, säger Lisa Magnusson. Hon är landskapsarkitekt. Det betyder att hon kan mycket om hur man skapar gröna områden och lekplatser. 

Nu hjälper Lisa Magnusson en skolklass att sätta blomlök så att pärlhyacint och tulpaner växer fram till våren. Senare ska barnen göra ljuslyktor att ta med sig hem.

Emil och Felix har grävt ned lök i marken. Foto: Adam Sundman

De odlar på tak och väggar

Rädda Planeten visas runt bland olika typer av odlingar. Här finns en fruktlund med fikon, sötmandel, aprikos, persika, persimon och granatäpple. Och gamla oljefat som gjorts om till rabatter. Här växer det till och med på taket och på väggarna till en klätterställning. 

– Det går att odla på fler ställen än man kan tro. Det går även i en del av staden där det är tätt mellan hus och många gator. Grönska gör att vi trivs, säger Lisa Magnusson. 

Lisa Magnusson är landskapsarkitekt. Det betyder att hon vet mycket om att skapa gröna områden i staden. Foto: Adam Sundman

Hon säger att platser som Naturmolnet också kan hjälpa städer att hushålla med vatten. 

– I Malmö är det ibland torka, andra gånger regnar det för mycket, säger Lisa Magnusson. 

I den här delen av staden är det mycket asfalt, sten och betong och då har vattnet inget bra ställe att ta vägen. Då kan dagbrunnar svämma över, eller så bildas det stora pölar på marken. 

I trädgården växer därför växter som inte behöver så mycket vatten. De klarar sig om det är lite torka. Men när det väl regnar tar jorden i odlingarna, växtväggen och även särskilda regnbäddar längst trottoarer upp vattnet så att det kommer växterna till del. 

Alla grannars trädgård

Många som besöker den här platsen gör det också för att de inte har egna hus med mark där de kan umgås. Men det är också trevligt men gemensam trädgård för alla grannar i området. Här finns sittplatser och gröna ytor för lek och möten. Ibland är det filmvisning och konserter. Hit kan människor också komma och fira sin födelsedag. Här finns en scen att uppträda på och sittplatser, gungor och en leksakskiosk i trä.

– Det här är en plats som vi skapar tillsammans med dem som bor eller går i skola i närheten. Folk som bor i närheten vet att deras barn har varit här och planterat grönsaker. Då plockar de skräp efter sig och tar hand om platsen, säger Lisa Magnusson.

Jorden i rabatterna är blandad med biokol. Det gör den bättre för växter, det ger näring till jorden. Biokol skyddar också jorden om barn råkar springa genom rabatterna istället för på stigarna. Foto: Adam Sundman

Vad betyder orden?

Tomt – en bit mark
Kriminell – någon som gör brott
Grannskapsträdgård – en gemensam trädgård som grannar träffas i

Jethro, 10, tycker om att vara på Naturmolnet. – Det är ett chill ställe. Det finns mycket att göra. Man kan umgås med släkt och vänner. Man kan grilla majs och korv med bröd och sjunga karaoke. Det tycker jag är bra. Foto: Adam Sundman
Maite, 10 år, älskar grönska. Det var hon som gav Naturmolnet sitt namn. – Jag tänkte att det skulle vara som ett moln av grönska. Om man kollar ur en speciell synvinkel ser det lite ut som ett moln. Foto: Adam Sundman
Pella, 10, gillar att leka på Naturmolnet. Hon gillar också att plantera växter som sedan går att äta. – När vi åt sallad som kom härifrån tänkte jag att det här har jag varit med och gjort. Foto: Adam Sundman

Om Naturmolnet

Alla är välkomna till Naturmolnet och besöken kostar inget. Naturmolnet är en del av projekt Case Sofielund 2030 och får stöd från Europeiska regionala underhållsfonden.