Sociala plattformar behöver göra mera för att skydda unga klimataktivister mot näthat. Det tycker Andreas Magnusson, 17 år.
– Det är knäppt att de stora plattformarna inte har bättre moderering, säger han.
Han kämpar för klimatet – trots vuxnas hot och hat
I tre år har Andreas Magnusson kämpat för klimatet genom rörelsen Fridays For Future*. Han har talat på stora demonstrationer, hållit i föreläsningar och pratat med politiker. För några veckor sedan sjöng han på scen med Greta Thunberg under en stor konsert.
Men Andreas Magnusson har inte bara fått uppleva glädje i klimatrörelsen. Han har också fått många elaka meddelanden från vuxna på sociala medier.
– Det är knäppt att de stora plattformarna inte har bättre moderering av den här typen av hat och hot, säger han.
Hur vanligt tror du att det är med näthat? Är det något som barn och unga som vill göra saker för klimatet ska oroa sig för?
– Jag tror inte att det är supervanligt att barn och unga stöter på det i sitt engagemang. I alla fall inte om man bara lägger upp ett inlägg på Instagram. Men ju mer man syns i traditionella medier*, ju fler nås av budskapet och ju fler verkar få gallfeber. Jag har inte mött unga som är rädda för att engageras sig på grund av att man eventuellt får utstå hat eller hot.
Däremot vill Andreas Magnusson att Facebook, Instagram och andra sociala medier gör mera för att vara trygga platser för unga.
– Hat och hot drabbar fler än bara klimatengagerade. Men, det är klart, klimatfrågan polariserar och skrämmer många vilket lätt gör att människor tar till personangrepp när de inser att det inte finns riktiga faktabaserade* argument.
Blir han statsminister?
Det har också funnits vuxna som har stöttat honom, till exempel hans lärare. När Andreas Magnusson gick i fyran sa en lärare att hon trodde att han en dag blir statsminister. När han senare skolkade från skolan för att göra saker för klimatet gav vissa lärare honom giltig frånvaro*.
– Om man jämför med andra i FFF har jag strejkat relativt lite. Det har varit ganska svårt i och med att jag bodde på landsbygden samt hade lite motstridiga föräldrar. Men när jag deltagit i exempelvis globala strejker så har jag fått giltig frånvaro av lärare i min högstadieskola i Dalarna. Jag har även fått giltig frånvaro för vissa andra delar av engagemang, som föreläsningar.
Vad betyder orden?
Fridays For Future – skolstrejksrörelsen som Greta Thunberg grundade. Den har fått unga över hela världen att demonstrera mot klimatkrisen.
faktabaserad – ett resonemang som grundar sig i vetenskap och fakta, snarare än i till exempel känslor.
traditionella medier – saker som tidningar, radio och linjär-tv.
giltig frånvaro – att utebli från skolan utan att det räknas som skolk.