Ett litet barn väntar på tåget.

Unga resenärer tågluffar billigt i Sverige

Tåg är ett klimatvänligt sätt att resa långt. Nu har tågbolaget SJ ett nytt rabattkort för dig som vill semestra med tåg i Sverige.

Gillar du att åka tåg? Då ska du kanske bli en tågluffare! Det är någon som åker runt med tåg på semestern. Men inte bara till en plats och hem igen, utan mer i en ring som kan gå lite hur som helst.

Vissa planerar sin rutt efter ställen de länge längtat efter att se. Andra hoppar på ett tåg utan att ens kolla vart det ska. En tågluffare sover antingen på tåget eller på till exempel vandrarhem.

Tågluff i Sverige

Det finns rabattkort som gör det billigare att resa på det här sättet. Ett kort som har funnits länge heter Interrail. Det gäller för resor i 32 länder i Europa och Turkiet. Men på grund av coronapandemin kan det vara svårt att åka på tågsemester i Europa den här sommaren. Nu har resebolaget SJ tagit fram ett tågluffarkort som gäller i Sverige. Som på andra SJ-resor får varje vuxen ta med sig ett eller två barn upp till 15 år för en mindre summa (se faktaruta).

– Det här kortet har varit efterfrågat hos många resenärer och vi tror att intresset för att tågluffa kommer att vara stort under många år framöver. Vi lanserar nu tre prisvärda kort för alla som är sugna på att få sig en rejäl dos av Sverige i sommar, säger Lava Mahmod, försäljningsansvarig för tåg- luffarkortet på SJ.

Res hur mycket du vill

Kortet gäller i 7, 15 eller 30 dagar och då kan du resa hur mycket du vill på alla sträckor som körs av SJ och Tåg i Bergslagen – från Umeå i norr till Malmö i söder.

Barn reser billigt med tåg

Den som reser med vuxen- eller pensionärsbiljett i 2 klass på tåg som körs av SJ och Tåg i Bergslagen kan ta med ett eller två barn under 16 år (för student/ungdomsbiljett gäller ett eller två barn upp till 6 års ålder) och betala följande per barn:

  • SJ Snabbtåg och SJ InterCity: 15 procent av vuxenpris.
  • SJ Regional: 5 kronor (bokningsavgift vid platsreservation).
  • SJ Nattåg: 50 procent av vuxenpris. Barn upp till sex års ålder åker gratis om de delar säng med en vuxen.

Vi vill höra om din tågsommar!

Ska du åka tåg i sommar? Skicka in en text till oss om dina äventyr, vad du upptäcker och tänker på under resan så kanske du blir publicerad på vår sajt och i tidningen Dagens ETC. Skriv ut ditt namn, din ålder och var du bor och glöm inte att skicka med en bild på dig.

(Det kan hända att vi ändrar lite i din text eller att vi gör den kortare för att få plats med fler berättelser.)

Mejla oss på hej@raddaplaneten.nu

Hur mycket kostar resan för miljön?

När du åker tåg eller buss blir utsläppen av koldioxid mycket lägre än när du flyger eller åker bensin- bil. Så här många koldioxidekvivalenter släpper olika färdmedel ut. (En koldioxidekvivalent är en mått för utsläppen av växthusgaser.)

Flyg, businessklass: 366

Färja: 170

Flyg, ekonomiklass: 163

Dieseldriven husbil/husvagn: 106

Stor dieselbil: 71

Liten bensinbil: 63

Buss: 27

Eldrivet tåg i Sverige: 10

Källa: Klimatsmart semester

Sverige är mycket större än du tror

Jämfört med andra länder är det inte så många som bor i Sverige, bara tio miljoner människor. Men till ytan är vårt land ett av de största i Europa.

Det är också väldigt långt. Sveriges nordligaste punkt heter Treriksröset, den sydligaste är Smygehuk. Däremellan är det 1 572 kilometer. Det är längre än mellan Malmö och Paris! Mellan Paris och Malmö är det ”bara” 1 259 kilometer.

När du åker tåg upptäcker du hur stort Sverige är, och hur olika det kan se ut på olika platser.