Insekter under lupp i årets Sommarlov

Skolan är slut, solen är här. Det betyder att är dags för en ny säsong av SVT:s barnfavorit – Sommarlov. Varje år har programmet ett viktigt tema och i år handlar det om småkryp och insekter.
– Några kan tycka att det är lite jobbigt med småkryp, men de är väldigt viktiga. Utan dem skulle vi inte till exempel ha så mycket mat på tallriken, säger programledaren Malin Olsson till Rädda Planeten.

Sommarlov är SVT:s program för barn och unga. Nya avsnitt kommer varje dag från det att skolan slutar till att den börjar igen i slutet av sommaren. Sommarlov har sänts sedan 1978 och varje år tar det fasta på något viktigt ämne. I år är det småkryp och insekter.

– Några kanske tycker att det är lite jobbigt med småkryp. De suger blod och bits ibland när man springer i gräset. Men insekter är väldigt viktiga för livet på jorden och även för oss människor. Utan dem skulle vi inte till exempel ha så mycket mat på tallriken, säger Malin Olsson, som leder programmet tillsammans med Ida On.
– Det mesta vi äter har vi bin som pollinerat blommor att tacka för.

Bli insektskompis
Samtidigt varnar forskare om att antalet insekter minskar över världen.
– De dör ut och försvinner i snabb takt. Vi vill visa hur viktiga de är, vad de gör, och även vad du själv kan göra för att vara en bra kompis till småkrypen, säger Ida On.

I programmet kan du höra gäster som berättar spännande fakta om småkryp och insekter. Sommarlov startar också en småkrypsklubb för att engagera barn och unga över hela Sverige till att göra bra saker, som att plantera blommor, bygga insekts-spa eller gå på krypspaning. Barnen kan ladda upp bilder och filmer i Duo-appen, som är SVT:s egen app, för att visa vad de har hjälpt till med. Vissa av de inskickade bidragen kommer senare att visas upp i TV. Om många barn är med och hjälper småkrypen kan det göra stor skillnad.

Humlan en favorit
Rädda Planeten frågar programledarna vilka som är deras favoritinsekter.
– Humlor. De är så himla söta. Man vill bara gosa in sig i dem, men så flyger de iväg, säger Malin Olsson.
– Jag vill lyfta fram nyfiken blomfluga, som organisationen Rikare trädgård valde ut till årets trädgårdskryp, säger Ida On.
– Den visar att kunskap är makt. Många misstar den nyfikna blomflugan för en geting, och blir rädda när den kommer flygande. När vi vet mer om den kan vi respektera den och kanske hjälpa den att hitta till ett vattenbad, istället för att bli rädda för den och sjasa bort den.

Sommarlov i SVT

Sommarlov sänds varje dag i SVT Barn och på SVT Play från måndag 13 juni–fredag 19 augusti.

Vill du delta i inspelningen av programmet så är publik välkommen till Beijers park i Malmö varje vardag från torsdag 16 juni–11 augusti. 

Mer info hittar du på Sommarlovs sajt: https://www.svt.se/barnkanalen/sommarlov

Årets trädgårdskryp – nyfiken blomfluga

Rikare trädgård är en organisation som jobbar för att det ska finnas många olika slags växter och djur i Sverige. Den vill att fler ska se och känna igen de små djur som lever mitt ibland oss, och förstå vilket hårt jobb de ofta gör i våra trädgårdar och naturen. 

Nu har Rikare trädgård valt ut nyfiken blomfluga till årets småkryp, och här kan du läsa varför: 

“Nyfiken blomfluga lever ett så spännande liv att den borde kunna väcka ett naturintresse hos de flesta. Den övervintrar troligen inte i Sverige utan flyger hit söderifrån på våren, men genom att kläcka flera generationer på vägen fortsätter den norrut under sommaren och har hittats så långt upp i landet som norr om Kiruna. På vägen har larverna ätit mängder av bladlöss och den vuxna blomflugan har hunnit hjälpa till med pollineringen av åtskilliga växter. Som namnet antyder kan den dessutom uppfattas som nyfiken och besöker ofta framdukat fika i trädgården.”