Så pratar du med dem som skräpar ned

Om vi städar upp efter oss brukar fler också vilja göra det.

Genom att göra rätt kan du få andra att vara med och göra miljön bättre.

Här berättar Rädda Planeten hur det fungerar.

När vi plockar skräp så blir det rent och fint i naturen. Men inte bara.

– Vi sätter också normer för hur vi ska leva och vad vi förväntar oss av andra. 

Det säger Erik Angner, som är professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Han är alltså expert på hur vi människor tänker kring våra handlingar. 

Med normer menas de oskrivna regler och idéer som styr hur vi förväntas vara, leva och se ut. 

Normer är ofta starkare än lagar och regler. Det är till exempel förbjudet att skräpa ned i Sverige. Ändå hamnar skräpet ibland på våra gator och torg, och ute i naturen.

Erik Angner, professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.

Så här förklarar Erik Angner det: 

– Om återvinningen har blivit full och en granne lämnar sina sopor på marken så är det troligt att vi gör likadant. Inte för att vi inte vet bättre utan för att vi gör som andra gör.

Som tur är gäller också det motsatta. Gör någon rätt följer andra efter.

Även barn kan ha stor påverkan på vuxna, säger Erik Angner. 

Inte en viss typ

Vem är det då som skräpar ned? Det kan vara vem som helst, enligt Erik Angner. 

– Många föreställer sig att det finns en typ av människor som är god och plockar upp efter sig och en som är dålig och skräpar ned. Och att vi själva tillhör den första gruppen. Men vem som helst kan skräpa ned, säger Erik Angner.

– När vi själva gör något dåligt ursäktar vi oss ofta med att vi har en anledning. Vi hade bråttom och det fanns inga soptunnor i närheten. Vi la skräpet i en papperskorg, men det blåste iväg och vi hann eller orkade inte springa efter.

Var ett gott exempel

Erik Angner säger att man ska undvika att säga till folk som gör fel att de är dumma eller dåliga. Då blir de bara ledsna eller arga. 

– Det är bättre att säga att jag städar efter mig och jag förväntar mig att du också gör det. Du och jag är sådana som inte skräpar ned och det gör de flesta andra inte heller.