Kan barnen rädda klimatet?

Som barn kan du kanske känna att det är svårt att göra skillnad i klimatfrågan. Det är de vuxna som bestämmer här i världen och de lyssnar inte på dig som är liten. Men är det verkligen så? Forskning visar att vuxna ofta börjar göra bra saker för klimatet tack vare ett barn de känner.

Barn kan ofta mer om klimatet än vuxna. De berättar gärna vad de vet och de säger ofta till när de tycker att vuxna gör dåliga saker. Barn får också sina föräldrar, lärare och andra vuxna att fundera på vad som är rätt och fel. 

Det säger Maria Wolrath Söderberg. Hon är forskare i retorik på Södertörns högskola. Det betyder att hon tar reda på hur människor pratar och tänker om olika saker. 

Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik på Södertörns högskola.

Maria Wolrath Söderberg tog reda på vad som fick människor att sluta flyga. 

– Många hade blivit påverkade av barn på olika sätt, säger Maria Wolrath Söderberg.

Det kunde handla om barn som inte vill följa med på semesterresan med flyg för att de inte ville skada klimatet eller att de kom hem från skolan med ny kunskap om hur familjen kunde minska sina utsläpp.  

Meningen med livet

Men barn behövde inte alltid säga någonting, eller göra någonting. Ibland räcker det att de bara finns.

– När barn eller barnbarn föds tänker många vuxna på vad som är meningen med livet, säger Maria Wolrath Söderberg. 

Hon säger att det finns ett uttryck på svenska: ”Jag måste kunna se mina barn i ögonen.” 

Det betyder att vuxna inte vill behöva skämmas inför sina barn i framtiden för att de har gjort saker som skadat miljön som barnen ska leva i.

Klimatarbetet har tagit kliv framåt. Inte tillräckligt, men ändå. Och det är mycket tack vare barn.

Maria Wolrath Söderberg

Barn är så viktiga för vuxna att även de som gjorde saker som är dåliga för klimatet ofta sa att de gjorde det för barnens skull. De sa att de flög för de ville att deras barn skulle se världen, att de körde bil för att barnen skulle hinna till sina träningar i tid, eller att de köpte saker för att deras barn ville ha nya prylar. Att det skulle bli jobbigt annars. Så vad barn säger och vill spelar roll.

”Borde kunna själva”

Maria Wolrath Söderberg säger att barn gör stor skillnad redan idag i klimatfrågan. 

– Klimatarbetet har tagit kliv framåt. Inte tillräckligt, men ändå. Och det är mycket tack vare barn. 

Ska barn verkligen behöva ta ansvaret för klimatet?

– Nej, det är förskräckligt att det är så! Vi vuxna borde kunna själva. Men när vi nu är så dåliga på att ta tag i klimatkrisen är det jättebra om barnen får fart på oss.