Ana och Liam intervjuas när de samlar skräp i Göteborg.

Ana och Liam städar upp vuxnas fimpar: ”De borde kunna själva!”

Mer än en miljard fimpar hamnar varje år i naturen, på gator och torg. De läcker farliga ämnen och kan göra djuren sjuka. Ana och Liam plockar fimpar. Snart kan vuxna som slänger fimpar i naturen också straffas med böter.

Mängder av gamla cigaretter och snus – det hittade Ana Catarina Oliveira, 8 år, och Liam Vitikka, 8 år, när de och deras kompisar samlade skräp i Göteborg.

Platsen där de städade heter Sjöbacken. Den ligger bara några meter från havet. Skräp som ligger där kan lätt blåsa ned i vattnet.

– Ibland tänker jag att de som slänger skräp inte tänker på vad som kan hända. Det kan gå väldigt illa för oss och för djuren om vi inte tar hand om naturen, säger Ana Catarina Oliveira. 

Håll Sverige Rent är en organisation som arbetar mot nedskräpning. De har räknat ut att ungefär en miljard fimpar slängs på svenska gator, stränder och busshållplatser varje år.

Två av tre skräp som slängs är fimpar. På andra plats kommer snus, vart sjunde skräp är en gammal prilla. Tuggummi är också vanligt. 

”Hon slängde en cigarett och då sa jag till henne att plocka upp den.”

Liam Vitikka

Det är förbjudet att slänga skräp i Sverige. Men den som idag slänger en fimp, en prilla eller ett tuggummi på marken riskerar ingenting. Ett undantag i lagen gör att man kan slänga småskräp utan något straff. 

Men nu kan det bli ändring på det. Politiker vill att även de som slänger mindre skräp ska få böter. Den nya lagen kan börja gälla den 1 januari 2022. 

Den lagen behövs, enligt Håll Sverige Rent. Fimparna hamnar lätt i gatubrunnar och far sedan med ut i havet. Cigarettfiltren innehåller farliga ämnen och plast som inte bryts ned i naturen.

En fimp är liten. Men en miljard fimpar som slängs i naturen varje år motsvarar ungefär 108 ton plast. Det är lika mycket plast som sex tusen badkar rymmer. Även snus innehåller farliga ämnen och lite plast.

Nu hoppas politiker att risken för böter gör att färre skräpar ned.

Liam Vitikka säger att människor behöver sluta fred med naturen. Själv har han aldrig kastat skräp på marken, men det har hans mamma.

– Hon slängde en cigarett och då sa jag till henne att plocka upp den.

Hur känns det att barn behöver säga till vuxna vad de ska göra?

– Lite konstigt. De borde kunna själva. De borde tänka att papperskorgar ligger närmare än vad man tror och att jorden inte är en stor papperskorg.

Frågor:

1. Tycker du att de som slänger fimpar, prillor och godispapper på marken ska betala böter?

2. Vad vill du säga till vuxna som slänger skräp på marken?

3. Har du idéer om hur vi kan bli av med skräp?

Därför ska du inte slänga skräp i naturen

Skräp skadar djur och natur 

Varje år skadas många djur av plast i naturen. Fåglar, sälar och många andra djur fastnar i skräpet och skadas eller drunknar. Djur som äter plast kan skada sig i magen, och de kan också tro att de är mätta, fastän de bara har ätit plast. 

Lakvatten, det vill säga vatten som rinner genom gamla cigarettfimpar, är akut farligt för fiskar. 

Skräp påverkar människor

Människor som ser skräp på marken kan få för sig att det är okej att de också skräpar ner. Då kan det snabbt bli väldigt stökigt. Vi trivs inte på sådana platser. De verkar otrygga och fula. Vi vill inte träffas, leka eller bo där. 

Skräp kostar pengar 

Mer än två miljarder kronor lägger kommunerna i Sverige ned varje år på att städa upp det skräp som hamnat på marken. De här pengarna skulle kunna gå till mycket bättre saker, som lek- och idrottsplatser.

Källa: Håll Sverige Rent