Lola lagar kläder: ”Jag har gjort ett mästerverk”

Att göra kläder tär på miljön. Därför behöver vi ta hand om våra plagg och försöka laga dem om de går sönder. Rädda Planetens knattereporter Lola, 8 år, testar att ge nytt liv till leggings med hål i och en tröja som fått fläckar.

Laga hål – utan symaskin

Hål i kläderna går att fixa på olika sätt. Det vanliga sättet är att sy igen hålet. Men Lola har inte lärt sig sy ännu. Då funkar det bra med textillim. 

På insidan av byxorna limmar Lola fast en lapp som hon klipper ut från innerfodret på en gammal kappa. Den har blivit ful och sliten – men innerfodret är i bra skick och går att göra något bra med. 

På utsidan av sina leggings klistrar hon fast en lapp som hon klippt ur från tygrester. Tygresterna kommer från en kläddesigner i Malmö, det är tygbitar som blivit över när hon skurit ut olika plagg. På lappen ritar Lola en tax, för taxar är det bästa hon vet. Sen limmar hon fast lappen över hålet på knät och ritar streck i kanterna på lappen.

– Då ser det ut som att jag har sytt, fastän jag bara har klistrat, säger Lola. 

Tröja som fått fläckar

Lola testar att sy fast knappar på tröjan där den fått fläckar. Knapparna ser lite ut som ögon och näsa och det ger Lola en idé. Hon syr ihop tröjan i botten, så att den får en mun. Sen klipper hon en ny öppning i tröjan så det går att trä den på sig. Slutligen ritar hon dit hår och målar munnen rosa. 

– Jag har gjort ett mästerverk, säger Lola. 

Varför är nya kläder så dåliga för miljön? 

Att göra nya kläder skapar mer växthusgaser än alla flyg och båtar tillsammans. 

Kläder görs ofta av bomull. Det är fluffiga bollar som växer i länder som ligger långt bort: som USA, Ryssland, Kina, Indien och Pakistan. 

Bomull behöver vävas till tyg. Tyget behöver färgas, klippas och sys upp till kläder. Allt det här kräver mycket energi, vatten och kemikalier.

Det är ofta människor i länder långt bort som gör allt det här och det är för att de kan få mindre betalt och jobba under sämre villkor än de som jobbar i länder närmare Sverige. 

Om vi använder plagg som redan finns kan vi hoppa över alla de här stegen. 

Fundera och diskutera 

  • Brukar du och din familj laga trasiga kläder? Varför, varför inte?
  • Hur ofta brukar du få eller köpa nya kläder?
  • Tycker du att det är okej med second hand?