Rinkeby och Kista satsar på ungas klimatidéer

För att få fart på sitt klimatarbete har de som bestämmer i Rinkeby-Kista gett unga som bor i området ett annorlunda sommarjobb. Ett femtiotal tonåringar har lärt sig om klimatet och tagit fram förslag på hur deras del av Stockholm kan bli grönare. Nu kan deras idéer bli verklighet.

Gerdn Aso Hossein, 16, och Olivia Nansubuga, 18, vill att det blir lättare för barn och unga att göra skillnad i klimatfrågan. De vill se en slags ungdomsgård med klimattema i sin del av Stockholm. Där ska barn och unga få hjälp med att ta fram och förverkliga sina idéer till klimatlösningar. Gerdn Aso Hossein och Olivia Nansubuga kallar det för ett ungdomsforum.

De är två av totalt 45 unga som under sommaren har fått jobba med att ta fram idéer på hur Rinkeby-Kista kan bli grönare. 

– Det började med att vi hade så många idéer. Men vi fick bara presentera en för Stockholm stad. Då tänkte vi att det skulle vara bra om det fanns ett ställe dit unga kan komma med alla sina idéer om klimatet, säger Gerdn Aso Hossein. 

”Allt börjar med oss unga.”

Olivia Nansybuga

Från början tänkte de sig en slags brevlåda där unga kunde lämna in lappar med sina förslag. Sen växte idén.

– Vi vill att det ska vara en riktig plats dit unga kan komma med sina åsikter och göra sina röster hörda och få hjälp av vuxna. Då kommer den här idén att funka bra, säger Olivia Nansybuga och fortsätter: 

– Allt börjar med oss som är unga. 

Cykelvägar en idé

När klimatfrågan kommer på tal är det ofta tack vara barn och unga. De skolkar från skolan för att tvinga politiker att prata om klimatet. De säger att vuxna måste göra allt de kan mot klimathotet, så att de som idag är barn och vuxna ska ha ett bra liv i framtiden. 

Nu vill Rinkeby-Kista också ge barn och unga chansen att bidra till klimatarbetet.

Amal Osman (vänster), Aura Gomez (mitten) och Fatemat Alhusseini (höger) vill se en second hand-butik i Rinkeby och Kista. – En stor del av ungas klimatpåverkan kommer från att de köper kläder, säger Amal Osman, 17 år.  Foto: Zanna Nordqvist

Egna vägar för cyklister. Fotbollsturneringar som lockar unga att träffa klimatforskare. Gratis smoothies på överbliven frukt från lokala grönsakshandlare som unga kan dela ut till förbipasserande och prata med dem om vad vi kan göra med matrester istället för att slänga dem. Det var några av förslagen från sommarens unga arbetare. 

Eller varför inte en second hand-butik i området?

– Vi pratade om olika saker som är dåliga för klimatet och någon tog upp kläder. Vi fastnade för kläder. En stor del av ungas klimatpåverkan kommer från att de köper kläder, säger Amal Osman, 17 år. 

”Folk gillar inte att köpa gamla saker men de behöver lära sig att det är okej.”

Aura Gomez

Aura Gomez, 16, fyller i: 

– Det finns en second hand-butik i Spånga men inte här. Folk gillar inte att köpa gamla saker men de behöver lära sig att det är okej. Jag hoppas att det öppnar en sån butik här. Jag skulle vilja jobba i den.

– Unga har inte så mycket möjligheter att påverka. Hur vi äter, bor och reser är det våra föräldrar som bestämmer. Det är bara kläder och elektronik som vi får välja själva, säger Mikael Nyholm, 16.

Leddes av psykologer

En grupp psykologer med stort intresse för klimatet ledde sommarens projekt. De höll i lektioner där de lärde ut till unga hur stora förändringar i samhället går till. När barn och unga lär sig om klimathotet får de ofta tips om saker de kan göra för att själva släppa ut mindre klimatdåliga gaser. Men det ger inte hela bilden, säger klimatpsykologerna. 

Arwa Hussein (höger) och Maria Widengren (vänster) är två av dem som har hjälpt sommarjobbarna att ta fram och utveckla sina idéer om klimatet. De vill att unga ska lära sig att göra saker tillsammans. – När vi jobbar i grupp kan vi också ta oss an de stora problemen i samhället. Vi kan förändra på riktigt, säger Maria Widengren. Foto: Zanna Nordqvist

– Vi mår bättre när vi jobbar med andra. Då slipper vi vara ensamma med vår oro eller våra känslor kring klimatet, säger Maria Widengren. Hon läser till psykolog och är en av dem som har lett projektet.

– När vi jobbar i grupp kan vi också ta oss an de stora problemen i samhället. Vi kan förändra på riktigt, säger hon.

Börja där du bor

Att jobba stort är inte alltid lätt. Därför vill klimatpsykologerna att barn och unga tränar på göra skillnad på den plats de bor på. 

– Det är ett bra ställe att börja på, säger Maria Widengren. 

Unga har också fått träna mycket på att presentera sina idéer för dem som bestämmer i Rinkeby-Kista. Personer från stadsdelsförvaltningen* har kommit och lyssnat till de ungas presentationer.

Olivia Nansubuga säger att hon fick sommarjobbet av en slump. Klimatet inte är något som hon tidigare funderade särskilt mycket över. 

– Nej, verkligen inte. Men när jag kom hit och lärde mig saker, då började det bli intressant. Då ville jag veta mer. När man pratar om klimatet är det många termer och ord och då ska man veta vad det betyder. Ju mer jag lärde mig, desto mer intressant blev det. Då ville jag fortsätta jobba med det.

Hur har det varit på sommarjobbet?

Aura Gomez, 16 år, Rinkeby

– Det har varit en roligt sommarjobb. Jag har lärt mig mycket som kommer att hjälpa mig i framtiden.

Amal Osman, 17 år, Rinkeby

– I början var jag inte övertygad. Men när vi fick lära känna varandra och göra något eget så blev det intressant.

Fatemat Alhusseini, 17 år, Kista

– Jag sökte ett annat jobb. Men som tur hamnade jag här. Det har varit väldigt roligt att kunna presentera våra idéer för staden.

Vad betyder det?

Rinkeby-Kista
… är en del av Stockholm. Det kallas för en stadsdel. 

Stadsdelsförvaltning
… så kallas de personer som bestämmer över en del av staden. De jobbar där och det är de som ser till att saker funkar.