Mår jorden dåligt när jag spelar dataspel?

Malcolm Baldé Bohlin, 11 år, Stockholm

Hej! Jag spelar datorspel varje dag. På ett sätt känns det ju bra när man spelar, att man inte köper massa nya leksaker. Men jag undrar om det även påverkar klimatet på något sätt när barn spelar datorspel?

Malcolm Baldé Bohlin, 11 år i Stockholm

***

Hej Malcolm! 

Vilken bra fråga! Den är inte helt lätt att svara på, men väl värd att fundera över. 

I undersökningar från USA hamnar spel ofta bland de tio aktiviteter som förbrukar mest el. Men spel kan dra olika mycket energi. En högklassig speldator förbrukar till exempel 3–4 gånger mer el än en modern konsol som PS5. 

Om du spelar online med flera spelare eller använder någon molntjänst* ökar din användning av energi. Sådana spel tar nämligen hjälp av ett datacenter*, där spelet lagras.

År 2012 räknade forskare ut att bara Call of Duty-spelen producerade lika mycket koldioxid som 20 000 bilar som körde under ett år! 

Men är det dåligt för klimatet?

Det beror lite på hur mycket du spelar, var du bor och var datacentret ligger. 

I Sverige gör vi el framför allt på vatten, kärnkraft, vind och sol. Ibland köper vi el från andra länder, och då kan vår energi komma från de mer klimatskadliga energislagen kol, olja och fossilgas. Men den stora delen av el du använder för att driva datorn och koppla upp dig på nätet släpper alltså inte ut någon koldioxid.

Däremot kan det vara svårt att veta vilken energi som används i de datacenter som lagrar spelet. Många ligger i USA, och drivs med kolenergi. Nu vill Europeiska Unionen (EU), som Sverige är en del av, att sajter ska klimatmärkas. Användare ska lättare få veta vilken slags energi som driver olika webbplatser.

Flera speltillverkare har också sagt att de har ett ansvar. Både Microsoft och Sony har lovat att bli koldioxidneutrala för all sin molninfrastruktur* för spel (år 2030 för Microsoft och år 2050 för Sony). 

Men det största problemet med alla former av digitala spel är att det använder mycket av jordens resurser att göra en dator, mobil eller konsol. 

Som barn kan du tänka på att inte byta dator, mobil eller konsol för ofta. Ta hand om det du har, kolla om det går att laga, och sälj vidare saker du inte behöver, istället för att låta dem damma på hyllan. Det är så du kan göra störst skillnad för klimatet. 

Maria Kihl, professor i internetsystem vid Lunds tekniska högskola

Vad betyder orden?

Molntjänst – när man talar om molnet menar man ofta att användaren inte vet på vilken server hennes program och data är lagrade. De lagras i ett nätverk av servrar och flyttas runt vid behov utan att användaren märker något.

Datacenter – lokal eller utrymme för ett stort antal servrar.

Molninfrastruktur – de servrar som behövs för att köra molntjänster, samt det servrarna behöver för att fungera, som el och kylning (datacenter producerar mycket värme, som måste motverkas).

Fråga Rädda Planeten – en frågelåda för unga läsare

Varför tar vi inte bara ta alla sopor och slänger ned dem i en brinnande vulkan? Varför ramlar inte myror ned när de går upp och ned på möbler eller tak? Hur bajsar maneter? Vad är energi, så att ett barn förstår? 

Ju mer du lär dig om miljön och klimatet, desto fler frågor dyker sannolikt upp. Nu kan du skicka in dem till Rädda Planeten!Mejla din fråga till hej@raddaplaneten.se eller sms:a den till 073-680 13 32.