Så gör du en skylt till skolstrejken

Ska du skolstrejka för klimatet på fredag? Här är fem tips att tänka på när du gör ditt plakat.

Det här behöver du:

  • Något att skriva på: en bit kartong eller tjockare papper. Fråga i en pappershandel – eller använd en sida av en begagnad flyttlåda.
  • Något att skriva med: till exempel tjocka tuschpennor, de syns bra och kladdar mindre än akrylfärg.
  • Blyertspenna (valfritt).
  • Linjal (valfritt).
  • En idé – eller flera.

Vad vill du säga?

Det finns miljoner saker att säga om klimat och miljö. Välj en grej du verkligen bryr dig om. Eller välj två. En skylt har ju två sidor! På stora demonstrationer kan du ha folk både framför och bakom dig. Gör du ett plakat med två sidor kan alla läsa vad det står på det.
Gillar du kräldjur? Då kan du skriva: Rädda kräldjuren!
Tycker du att politiker pratar för mycket och gör för lite? Då kan du skriva: Sluta prata!
Kan du rimma? Det tycker många är roligt. De ser ditt rim och kommer ihåg det.

Håll dig kort

Undvik många ord. Ofta räcker det med två eller tre.
Andra ska kunna läsa på din skylt även om de står en bit bort.
Ett tips för att skriva tydligt: skriv ut dina ord med blyerts och med hjälp av en linjal. Sen kan du fylla i med en mörk tuschpenna. Då syns ditt budskap bättre på håll.
Långa meningar, många färger eller mycket information gör det svårt att se vad det står.

Barn och vuxna demonstrerar tillsammans. På en skylt står det "Rädda planeten".
Klimatdemonstration på väg mot Kungsträdgården i Stockholm i september 2019. Bild Anders Wiklund/TT.jpg

En bild säger mer än tusen ord

Du kan också rita på din skylt. Det sägs en bilder säger mer än tusen ord. Men undvik att rita jordklot och planeter. Det är det så många som ritar ändå. Därför är det bra att rita och prata om andra saker. Då är det störst chans att ditt plakat sticker ut och kan göra skillnad.

Var rolig – eller lite arg

Kanske har du hört vuxna säga att barn ska vara tysta och snälla. Men vuxna lyssnar inte på den som är snäll och duktig. Om du är arg på vuxna och tycker att de gör för lite för klimatet, miljön eller djuren så har du rätt att säga det.

Gör flera skyltar

Då kan du ge bort en skylt till någon som glömt sin, eller inte hunnit göra en egen.

Hon forskar på hur barn pratar

Flera av tipsen kommer från Frida Buhre. Hon forskar om barns retorik vid Linköpings universitet. Det betyder att hon tar reda på hur barn pratar och tänker om olika saker. Frida forskar särskilt på skolstrejkerna och vilka slags skyltar som funkar.

Stor strejk på fredag

På fredag 24 september ska barn och unga runt hela världen strunta i att gå till skolan. De ska skolstrejka för klimatet istället. Det är den första stora klimatstrejken sedan pandemin bröt ut.

I Sverige vill skolstrejksrörelsen särskilt uppmärksamma skogen, och att klimatkrisen går hand i hand med andra problem, som fattigdom och rasism.

På sajten fridaysforfuture.se kan du se en karta över Sverige. Där kan du hitta den klimatstrejk som äger rum närmast dig – eller registrera din egen.

Skicka bilder på dig själv

Ska du ut och strejka? Skicka in bilder på dig och din skylt till hej@raddaplaneten.nu så kanske du kommer med i tidningen!

Vi behöver din vårdnadshavares medgivande för att kunna publicera bilderna, så det är lättast om du ber en vuxen mejla åt dig.

Fyra ungdomar håller i protestskyltar. På den främsta står det "skolstrejk för klimatet".
Greta Thunberg skolstrejkar för klimatet utanför Riksdagshuset tillsammans med andra skolel,ever. Bild Henrik Montgomery TT.

Varför skolstrejkar barn och unga?

Jo, det var Greta Thunberg som började med det. Hon tyckte att politiker pratade för lite om klimatfrågan. Hon ville få dem att prata mer om klimatet, och hon hade en idé.

I Sverige finns det en lag som säger att barn måste gå i skolan. Det kallas skolplikt och det är politikerna i riksdagen som har bestämt om den. Nu bröt Greta mot politikernas regler och satte sig utanför deras kontor.

Hon strejkar fortfarande varje fredag – ofta på Mynttorget i Stockholm.