Det finns vuxna som tycker att barn inte ska hålla på med klimatet. De tycker att ämnet är svårt och att barn inte ska prata om saker de inte förstår. Vad gör du då?
– Som barn har du rätt att säga vad du tycker och vuxna ska lyssna på dig, säger Marie Angsell på Bris.
Så pratar du med vuxna om klimatet
Det pågår en diskussion i svenska tidningar. Vuxna har åsikter om vad barn ska tänka och känna kring klimatkrisen.
Åtta forskare skrev en artikel i tidningen Dagens Nyheter. De anser att det är bra att Greta Thunberg och hennes kompisar gör saker för klimatet. Men forskarna tycker att de inte förstår alla fakta, och säger att de därför blir för oroliga.
Forskarna tycker inte att barn ska oroa sig för mycket. För då kanske barn som bryr sig tror att det inte går att rädda klimatet. De kanske ger upp och slutar kämpa då. Och då blir det svårare att ställa om till ett mer miljövänligt sätt att leva. Det tror i alla fall forskarna.
Dubbelt svek
Det är ganska vanligt att vuxna gör så här.
Att de tycker att barn kan för lite, och oroar sig för mycket.
Att de tycker att barn borde lämna klimatfrågan till vuxna.
Det säger Marie Angsell, som jobbar på organisationen Bris (som du kan läsa mer om i faktarutan här intill).
– Då känner sig barn svikna på två sätt, säger Marie Angsell.
Först har vuxna ställt till det i världen. De har skapat en klimatkris. Sen tar de inte barn på allvar när de vill göra något åt den.
Men då gör de vuxna fel, enligt Marie Angsell. De har ansvar att lösa klimatkrisen. De ska också stötta barn och ta vara på deras åsikter.
– Som barn har du samma rätt som vuxna att göra din röst hörd i frågor som påverkar dig. Och är det något som påverkar barn är det klimatet och deras framtid, säger Marie Angsell.
Tips för att få vuxna att lyssna
Gå med i en rörelse
Genom att gå samman och vara många tvingar barn och unga de vuxna att lyssna. Du kan till exempel engagera dig i skolstrejksrörelsen Fridays for Future, ungdomsorganisationen Fältbiologerna (som har bredare fokus på miljö, klimat och biologisk mångfald) eller vuxenorganisationer som Greenpeace.
Hör av dig till politiker
I Sverige gäller Barnkonventionen. Den slår fast att vuxna som bestämmer saker som har med dig att göra ska alltid tänka på vad som är bäst för dig. Det gäller till exempel politiker. Den säger också att du har rätt att säga hur du vill ha det i alla frågor som påverkar dig. Vuxna ska lyssna och ta hänsyn till dina åsikter.
Därför kan du fråga politiker: Hur vill ni lyssna på mig? Var får jag framföra mina åsikter? På vilket sätt kan jag vara med och diskutera?
De måste lyssna på dig. Och de måste se till att det blir möjligt för dig att påverka sånt som du tycker är viktigt.
Om vuxna är elaka
Vissa vuxna som diskuterar saker, särskilt på nätet, kan ha en hård ton. Du har rätt att slippa bli utsatt för hot, hån och hat. Om det händer dig på nätet eller någon annan stans, så ska du känna efter. Om du vill försvara dig så kan du göra det. Du har rätt att säga emot. Men det är helt okej att låta bli. Du behöver inte känna att du är skyldig att försvara dig, att du måste ta diskussionen.
Du kan låta bli att svara och/eller blockera den som är elak. Det kan vara skönt att prata med en kompis eller en vuxen om någon behandlar dig dåligt. Eller med till exempel Bris stödlinje. Om du blir hotad eller kränkt så kan du anmäla det till polisen – ta hjälp av en vuxen du litar på.
Hjälp din vuxna att förstå
Många barn kan mycket om klimatet. Det händer att de kan mer än vuxna. Många vuxna förstår fortfarande inte det allvarliga läge som världen befinner sig i.
Tipsa dem om var de kan lära sig mer om klimatkrisen och saker man kan göra.
Välj ett bra tillfälle att prata
När har den vuxna tid att lyssna? Välj en stund när det är lugnt.
Berätta att frågan är viktig för dig – och varför den är viktig. Förklara hur det påverkar dig när du inte blir tagen på allvar av den vuxna. Be den vuxna att respektera och stötta dig.
Säg att du önskar att din vuxna delar ditt intresse för klimatet. Att ni gör det här ihop och hjälps åt.
Kanske behöver du säga till flera gånger.
Vuxna kan behöva tid att ta till sig det du säger.
Vissa vill inte förstå
Det finns alltid de som inte förstår. Det är något som alla som deltar i en debatt får känna. Det går inte att göra så mycket åt.
När andra barn är elaka
Om ett barn i klassen eller på skolan säger något elakt om ditt intresse för klimatet kan du vända dig till en lärare. Du kan säga hur viktigt klimatet är för dig. Du kan fråga om ni kan göra något åt klimatet tillsammans med klassen. Kanske gå ni gå och demonstrera?
Källa: Bris
Så funkar Bris
Bris betyder Barnens rätt i samhället. Det är en organisation som hjälper dig som är barn eller ungdom.
Så här beskriver Bris sig själva: ”Vi finns för att lyssna på just dig och för oss är inget för stort, för litet, för svårt eller för pinsamt.”
Bris har märkt att det är fler barn som hör av sig och vill prata om oro och rädsla för klimatkrisen. Det händer att barn är arga på vuxna som inte gör något, eller som inte tar barnens oro på allvar.
Du kan kontakta Bris kuratorer genom att ringa till Bris telefon 116 111, skriva till Bris-mejlen eller chatta i Bris-chatten.
Den som hör av sig är anonym och Bris har tystnadsplikt.
Att ringa är gratis och det syns inte på telefonräkningen.
Vad händer om det blir dålig stämning när du pratar om klimatet? I klippet nedan berättar Greta Thunberg om hur hon tänker,