Väger myrorna 
verkligen mest?

Fråga Rädda Planeten är en frågelåda för unga läsare. Veckans fråga handlar om naturens tungviktare.

Är det sant att alla myror tillsammans är det djur som väger mest på jorden?

Noelia, 9 år, Skara

.

.

Hej Noelia,

tack för din fråga!

För några år sedan räknade forskare i Israel och USA ut hur mycket alla djur och växter, bakterier, svampar och andra varelser väger. De ville veta hur mycket det finns av varje och förstå vad det betyder för livet på jorden.

Det är inte helt enkelt att veta hur många kor och katter som finns här i världen. Ännu svårare är det att räkna insekter, mångfotingar, blötdjur och bakterier. Men forskarna gjorde ett försök. 

Först gick de igenom tidigare studier och vad de kommit fram till. Sen tog de fram egna sätt att räkna på.

Från deras kalkyler kan vi säga att myror är det djur som väger mest i världen. Men vi människor ligger inte långt efter. Och ingen har påverkat livet på jorden lika mycket som vi.

Människan formar livet på jorden

Sedan våra förfäder började sprida sig ut över världen för 60 000 år sedan har en väldigt stor del, eller 83 procent, av alla vilda däggdjur och hälften av alla växter försvunnit. 

Idag står boskap (som kor, grisar och får) samt husdjur (som hundar och katter) för mer än hälften, eller 60 procent, av alla däggdjur mätt i vikt. Människor utgör lite mer än en tredjedel, 36 procent. Bara fyra procent är vilda däggdjur. 

På samma sätt finns det idag tre gånger fler tamhöns än vad det finns vilda fåglar.

När jordbruk och skogsplantager breder ut sig blir det allt svårare för djur och fåglar att hitta en plats att leva på.

Ett möte för naturen

Det händer hela tiden att arter dör ut. Det är en del av evolutionen*. Allt sedan livet började på jorden har olika slags arter av växter och djur utvecklats och ersatt arter som funnits före dem.

Men just nu är det många djur och växter som försvinner i en oroande takt. Biologer uppskattar att det sker tio- till hundratals gånger snabbare än normalt och att det beror på människans påverkan på naturen.

Vi har bara kort tid på oss att vända den här utvecklingen. Världens länder har sagt att de ska samlas och komma överens om hur livet på jorden ska skyddas. Men deras träff – ett globalt miljömöte – har skjutits upp flera gånger på grund av pandemin. Nu är tanken att det ska äga rum i april i Kina.

Vad betyder orden?

Evolution – hur naturen och djuren utvecklas över tid, från en generation till nästa.

Hur väger man en myra?

Det vet Francis Ratnieks, forskare på universitetet i Sussex i Storbritannien.  

– Det är väldigt lätt att väga en myra. Du köper en liten elvåg och lägger myran på den, säger han till tv-kanalen BBC. Han tycker att det är lättast om man kyler ner myran först. 

– Då springer den inte iväg.

Ett annat sätt som forskare använder är att lägga flera myror i en låda och väga dem tillsammans. Det kan bli mera rätt då, eftersom vissa myror – precis som vissa människor – väger mindre än andra.

Fråga Rädda Planeten -– en frågelåda för unga läsare

Varför tar vi inte bara ta alla sopor och slänger ned dem i en brinnande vulkan? Varför ramlar inte myror ned när de går upp och ned på möbler eller tak? Hur bajsar maneter? Vad är energi, så att ett barn förstår? 

Ju mer du lär dig om miljön och klimatet, desto fler frågor dyker sannolikt upp. Nu kan du skicka in dem till Rädda Planeten!Mejla din fråga till hej@raddaplaneten.se eller sms:a den till 073-680 13 32.