”Uppfostra ditt barn 
till klimataktivist”

Har du läst Athena-böckerna om kompisarna som vill göra något bra för klimatet? I Malmö har några barn på Rörsjöskolan gått samman och bildat en egen Rädda jorden-klubb.
– Vi såg Greta och vad som händer med klimatet, och vi såg att det var mycket skräp på vår skolgård. Och vi sa att vi kan göra något åt det, säger Elisa Tiberini, 10 år.

Människor som korsar Folkets park på väg hem från jobbet, joggare och framför allt mammor och pappor på barnvagnspromenader – alla får de ett färgglatt flygblad i handen. 

– Vi går fram till folk som har bebisar så de kan uppfostra sina barn till att bli klimataktivister, förklarar Sally Jonsson, 10.

Franka Förstberg och Sally Jansson klistrar upp affischer i Folkets park i Malmö. De vill peppa vuxna till att göra saker för klimatet. De vill visa att det kan vara roligt att tillsammans göra något för andra. Foto: Adam Sundman

Tillsammans med vännerna i parken har hon startat en Rädda världen-klubb. Barnen som är med i den drar igång klimatdemonstrationer på skolgården, plockar skräp, eller, som idag, försöker peppa vuxna till att göra mer för klimatet. Barnen klistrar upp färggranna affischer som de själva har gjort med med klimatbudskap. På en står det ”Du kan göra skillnad”, på en annan ”Fortsätt kämpa”. 

– De har en känsla att de kan göra skillnad, och de vill få vuxna att känna samma sak, säger Sara Nilsson Lööv, mamma till ett av barnen i klubben. 

Salma Taylor, 10, funderar på varför inte fler gör saker för klimatet. – Vi har inte gjort några jättestora grejer i vår klubb, men vi gör små saker och det är bra att vi gör saker för andra. Foto: Adam Sundman

Vill inspirera

Idén att starta sin klubb fick de från Elin Eks bokserie om Athena, säger Astrid Villani, 10. Där är det ett gäng kompisar som går samman för att förändra världen till det bättre. De går runt och sprider klimatfakta för att täppa till folks kunskapsluckor och de har olika spännande idéer för att få folk att ta sitt ansvar. Astrid säger att klubben i Malmö fungerar lite på samma sätt.  

– Vuxna har ställt till det med klimatet och det är deras uppgift att lösa problemen. Vi i klubben delar ut flygblad till vuxna så att de inte kommer undan, säger hon och Sally Jonsson fyller i: 

– Vi vill inspirera äldre och folk i vår ålder. Vi säger till dem att alla kan vara med och hjälpa till att rädda vår framtid.

– När vuxna ser våra affischer hoppas vi att de säger: den klubben vill jag också vara med i, säger Ellis Lööv, 10. 

Barnen inom klubben gör saker för klimatet och de leker mycket också. När ett par halmbalar uppenbarar sig i Folkets park börjar de att jaga varandra i en lek som i Skåne kallas pjätt. Foto: Adam Sundman

”Sluta vara egoister”

Ibland gör de också saker för att få fler barn att bry sig om klimatet.  

– Jag gick på en demonstration med min pappa och sen försökte jag få folk på skolan att demonstrera på rasten. Först var vi bara sex eller sju som stod där och det var nervöst och pirrigt att vi stod där på skolgården och skrek. Men efter ett tag så gick fler och fler med. Vi sjöng en sång om att engagera sig och jag tror att de flesta som var med på rasten sjöng med, säger Elisa Tiberini. 

– Ja, men det var också vissa som sa att folk inte skulle bry sig om oss, säger Salma Taylor, 10. 

Hon funderar på varför det bara är vissa som bryr sig om klimatet.

– Många på skolan tänker bara på sig själva. Vi vill att de slutar vara egoister som slänger skräp kring sig och sparkar bollar in i fönster så att de går sönder. Det kostar pengar och är dåligt för klimatet, säger Salma Taylor och fortsätter: 

– Vi har inte gjort några jättestora grejer i vår klubb, men vi gör små saker och det är bra att vi gör saker för andra.

Hur gör man om man vill starta en klubb? 

– Tänk ut ett namn, prata med dina kompisar, och sen kan du också prata med hela klassen. Tänk ut saker du vill skriva på affischer, saker som du vill att fler ska veta om, säger Ellis Lööv.

Vuxna med barnvagnar är särskilt i sikte för barnen som delar ut flygblad. – Vi går fram till folk som har bebisar så de kan uppfostra sina barn till att bli klimataktivister, förklarar Sally Jonsson, 10.

Klubbens tips på vad barn göra tillsammans

  • Plocka skräp på skolgården
  • Små demonstrationer på skolgården
  • Göra och sätta upp klimataffischer 
  • Inspirera andra barn att göra liknande saker 

Klubbens tips på vad barn kan be vuxna göra

  • Laga mer klimatsmart mat till middag
  • Köpa färre saker
  • Sluta flyga
  • Köpa bil mindre sällan eller gå med i en bilpool